Artikel från islamguiden om kvinnan i Islam

Vad säger Profeten Muhammed (SAW) om kvinnan?

Islam är en religion som tillskrivs många stereotypa bilder, bl.a. den om kvinnan som en förtryckt varelse, helt och hållet underkastad mannen. Men vad sade egentligen profeten Muhammed (saw) om kvinnans rättigheter:

Profeten Muhammad (saw) sade:

"Vem som helst som har en dotter och som han inte begraver levande, förolämpar eller nedvärderar inte henne, och inte ger sin son företräde över henne, en sådan person kommer att beviljas Paradiset av Allah (Gud)."
[al-Hakim al-Naisabur]

 

"Var rättvis och opartisk när det gäller gåvor som ni ger till era barn. Om jag skulle kunna ge företräde till någon (ett kön över det andra) så skulle jag ha föredragit flickan över pojken."
[Baihaqee]

 

"Vem som helst som har tre döttrar eller tre systrar, två döttrar eller två systrar och är vänlig mot dem och är ett trevligt sällskap för dem och fruktar Allah (Gud) när han är med dem, kommer att komma in i Paradiset (som ett resultat av hans goda gärningar mot flickorna)."
[Abu Dawood och Tirmithee]

 

"Jag (lärjunge) frågade Allah's (Gud's) apostel: Vad är en frus rättighet över sin man? Han svarade: Hennes rättighet är att ni tillser henne med mat så som ni tillser er själva; att se till att hon har kläder som ni själva ser till att ni har, slå henne inte i ansiktet, använd inte förolämpande språk..."
[Ibn-Hibban och Abu-Dawood]

 

"Anas (lärjunge) har rapporterat att en man satt med Allah's apostel. Mannens son kom för att träffa sin far. Mannen pussade sin son och lät honom sitta på sitt lår. Dottern till mannen kom (lite senare för att träffa sin far). Han lät henne sitta framför honom. Allah's (Gud's) apostel sa till mannen: Varför är du inte rättvis (i din behandling) av dina två barn."
[Ibn-Hibban och Abu-Dawood]

 

"En flicka som är oskuld skall inte ingå äktenskap förrän hon ger sitt tillstånd. Och en bortskiljd eller änka, skall tillfrågas om sitt godkännande av den föreslagna mannen."
[Bukhari]

Profeten Muhammad (saw) sade: "Den bästa muslimen i fråga om tron är den som har det bästa uppförandet, och den bästa av er är de som har det bästa sättet med sin hustru."
[Tirmidi]

 

"Vem har största rätten till god behandling av mig? Han sade "Din mor." Mannen sade då "Och sedan vem? Profeten sade "Sedan din mor". Mannen frågade "Och sedan?" Återigen svarade profeten "Sedan din mor". Mannen frågade igen "Och sedan? Profeten sade "Sedan din far".
[Bukari och Muslim]

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0