Artikel om kvinnan i Islam

I. Grunder för andlig och mänsklig jämställdhet

 

(1) Enligt Koranen har män och kvinnor samma mänskliga andliga natur: "Människor! Frukta er Herre som har skapat er av en enda varelse och av denna har skapat dess make och låtit dessa två [föröka sig] och sprida sig [över jorden] i väldiga skaror av män och kvinnor." (Koranen 4:1, se även 7:189, 42:11, 16:72, 32:9 och 15:29)

 

(2) Allah har utrustat båda könen med inneboende värdighet och har gjort män och kvinnor, tillsammans, till Allahs förvaltare på jorden (Koranen 17:70 och 2:30).

 

(3) Koranen beskyller inte kvinnan för "människans fall, " och den ser inte heller graviditet och barnafödande som straff för att "ha ätit från det förbjudna trädet." Tvärtom beskriver Koranen Adam och Eva som lika ansvariga för sin synd i Lustgården, och skiljer aldrig ut Eva som skyldig. Båda ångrade sig och båda blev förlåtna (K 2:36-37 och 7:19-27). I en vers (20:121) beskylls i synnerhet Adam. Koranen högaktar också graviditet och barnafödande som tillräckliga anledningar till den kärlek och respekt som mödrar förtjänar från sina barn (K 31:14 och 46:15).

 

(4) Män och kvinnor har samma religiösa och moraliska plikter och ansvar, och båda får samma belöning. Varje människa ska stå för konsekvenserna av sina handlingar: "Och deras Herre svarar dem: ’Jag skall inte låta någon av er som arbetar och strävar, vare sig man eller kvinna, se sin strävan gå förlorad – ni är [alla] av samma rot [och skall lönas på samma sätt].’" (K 3:195, se även 33:35, 74:38, 16:97, 4:124 och 57:12)

 

(5) Koranen är mycket tydlig i frågan om någon människas, mans eller kvinnas, påstådda anspråk på överlägsenhet eller underlägsenhet. Den enda grunden för någon persons överlägsenhet över någon annan är fromhet och rättrådighet, inte kön, hudfärg, nationalitet eller social ställning (K 49:13).

 

(6) Frånvaron av kvinnor som profeter eller Allahs sändebud genom historien beror på de vedermödor och det fysiska lidande som är förbundna med ett sändebuds eller en profets roll och inte på någon andlig underlägsenhet tillskriven kvinnor.

 

(7) När det gäller religiösa plikter, så som de fem dagliga bönerna (salah), fastan, allmoseskatten, och pilgrimsfärden, är det ingen skillnad mellan kvinnan och mannen. I vissa fall har kvinnan faktiskt vissa fördelar framför mannen. Kvinnan är till exempel befriad från de dagliga bönerna och från fastan i månaden Ramadan under sin menstruation och upp till 40 dagar efter förlossning. Hon är också befriad från att fasta under graviditet och när hon ammar sitt barn om det finns någon fara för hennes eller barnets hälsa. Hon kan ta igen de dagar hon missat att fasta när det passar henne. Hon behöver inte ta igen de böner hon missat under menstruation eller blödning efter förlossning. Även om kvinnor kan be i moskén (och gjorde så under Profeten Muhammads dagar och därefter), är det frivilligt för dem att delta i fredagsbönen i moskén, medan det är obligatoriskt för män. 

II. Den ekonomiska aspekten

 

(a) Rätten att äga personlig egendom: Islam införde en rättighet som kvinnan varit berövad både före Islam och efter (även så sent som på 1900-talet), rätten till oberoende ägande. Shari‘ah (islamisk lag) erkänner kvinnors fulla äganderätt före och efter giftermål. De kan köpa, sälja eller arrendera ut vilka som helst eller alla sina tillgångar som de vill. Av den här anledningen har muslimska kvinnor traditionellt behållit sina egna efternamn efter giftermålet, som en indikation på sin oberoende äganderätt och att de har egen rättskapacitet.  

(b) Ekonomisk trygghet: 

Ekonomisk trygghet är garanterad för kvinnor. De är berättigade till att få bröllopsgåvor utan gräns och att behålla nuvarande och framtida tillgångar och inkomster för sin egen trygghet, även efter giftermålet. Ingen gift kvinna behöver använda någon del av sina tillgångar eller sin inkomst till hushållet. Kvinnan är också berättigad till full ekonomisk försörjning under äktenskapet och under ”väntetiden” (‘iddah) vid skilsmässa eller om hon blir änka. Därefter är hennes närmaste manliga släkting ansvarig för hennes försörjning tills hon gifter om sig. En kvinna som blivit gravid inom äktenskapet är berättigad till försörjning av barnet från fadern. Generellt är en muslimsk kvinna garanterad försörjning i alla stadier av sitt liv, som dotter, fru, mor eller syster.

 

(c) Arvslagar: Många tror felaktigt att som regel kvinnans arvslott är hälften av mannens arvslott. Det är istället så att en kvinna kan ärva mer än, lika mycket som eller mindre än mannen. Den avgörande faktorn är hennes relation till den avlidne. Det finns många exempel på dessa tre olika scenarion. De kan inte alla beskrivas i en kort artikel som denna; därför ges följande exempel för att förtydliga:

När kvinnans del är större än mannens:

 

1- En kvinna dör och efterlämnar en dotter och en make. Dottern får hälften av sin mors kvarlåtenskap, medan mannen får en fjärdedel, d.v.s., dottern får dubbelt så stor del som sin far (K 4:11-12).

 

2- En kvinna dör och efterlämnar en make, en mor, två helbröder och en halvsyster från samma mor. Hennes halvsyster får en sjättedel av kvarlåtenskapen medan de två bröderna delar på en sjättedel, d.v.s., halvsystern får dubbelt så stor del som var och en av kvinnans bröder.

 

3- En kvinna dör och efterlämnar en make, en helsyster och en halvbror från samma far. Maken får halva kvarlåtenskapen och hennes syster får den återstående halvan efter maken, medan halvbrodern är utesluten och inte får någonting. Men om det istället för brodern fanns en halvsyster från fadern, skulle hon få en sjättedel, d.v.s., halvsystern från fadern får en del, medan halvbrodern från fadern inte får någonting.

Lika stor som mannens:

 

1- Ett barn dör och överlevs av båda sina föräldrar. Modern får en lika stor del som fadern om deras barn (d.v.s. det barn som dött) har barn, en sjättedel var (K 4:11).

 

2- En man eller en kvinna dör och efterlämnar varken föräldrar eller barn men har en halvbror och en halvsyster från modern. Var och en får en sjättedel av kvarlåtenskapen. Om det finns fler än två, delar alla lika på en tredjedel av kvarlåtenskapen, d.v.s., systern får en lika stor del som brodern (K 4:12).


Kommentarer
Allah skrev:

Massa fina saker. Kan du förklara varför det ALLTID varit sån social oordning i muslimska länder. Att det är skräphögar idag, i många muslimska länder, är ingen ny sak. Det har alltid varit så.



Alla dessa fina ord, men ändå ingen struktur i era egna led. Utan ni skyller och belastar alla andra för era egna misstag.



Patetiskt

2010-05-05 @ 00:47:29
URL: http://allahuakbar.se
Berit skrev:

Alltså bruden, du är ute och cyklar BIG TIME.



Om nu Allah gjorde män OCH kvinnor till förvaltare på jorden, borde de inte vara jämställda då??? Varför ska tex kvinnor svepas in i sju meter tyg??? Inneboende värdighet??? Kan inte du förklara den termen lite närmare, för jag misstänker att du kopierat denna texten utan att ha en endaste tanke om vad som egentligen skrivs. Eller enligt dig kanske det är värdigt att spränga sig själv och andra i luften, avrätta homosexuella, stena barn mm.



Varje människa ska stå för konsekvenserna av sina handlingar:

Detta var en mycket intressant mening, men vilka gäller den??? Ta tex 23-åringen som dödade Inger i Landskrona, som säger att det var en olycka...HUR FAN kan det vara en olycka att misshandla två pensionärer varav den ena dör????????? Skylla i från sig är det enda muslimer gör när de blir ertappade, även vid de tillfällen då de står med byxorna nere.

Om något så ser jag fram emot BELÖNINGEN alla muslimska as får den dagen då de möter sin skapare. Så många liv på sina samveten, fy fan säger jag.



Hahahaaaaaaa, detta måste vara ett skämt; fromhet och rättrådighet. Nämn EN muslim som besitter dessa egenskaper...



Så fantastiskt att kvinnan slipper både be och fasta under graviditeten. Jag blev riktigt impad där ett tag. Men hallå i huvudet, det borde vara HARAM-FORBIDDEN för en gravid kvinna att ens tänka tanken på att fasta. Det är så man garvar åt eländet. SUCK SUCK SUCK



Jag orkar inte ens läsa klart denna rappakalja. Det är rent pinsamt att läsa sånt här och befinna sig i år 2010.

2010-05-05 @ 16:20:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0